سنتز نانوکپسول اسانس گیاه مریم گلی وآویشن به منظور بررسیهای سینتیکی وترمودینامیکی جذب و واجذب آن به عنوان آفت کش - دانشکده شیمی و علوم نفت
سنتز نانوکپسول اسانس گیاه مریم گلی وآویشن به منظور بررسیهای سینتیکی وترمودینامیکی جذب و واجذب آن به عنوان آفت کش
نوع: Type: پایان نامه
مقطع: Segment: کارشناسی ارشد
عنوان: Title: سنتز نانوکپسول اسانس گیاه مریم گلی وآویشن به منظور بررسیهای سینتیکی وترمودینامیکی جذب و واجذب آن به عنوان آفت کش
ارائه دهنده: Provider: مریم فخاریها
اساتید راهنما: Supervisors: دکتر امیر عباس رفعتی
اساتید مشاور: Advisory Professors: دکتر امیر دارایی گرمه خانی
اساتید ممتحن یا داور: Examining professors or referees: دکتر حسین ایلوخانی ـ دکتر جواد صاین
زمان و تاریخ ارائه: Time and date of presentation: سه شنبه 15 شهریور 1401 ساعت 10
مکان ارائه: Place of presentation: آمفی تئاتر پروفسور اردشیر خزایی
چکیده: Abstract: بیماریهای ایجاد شده از طریق غذا یک نگرانی عمده در دنیا محسوب می شود همچنین استفاده از آفت کشهای شیمیایی، مشکلاتی از قبیل مقاومت آفات و اثرات نامطلوب بر موجودات غیر هدف و محیط زیست و ظهور آفات ثانویه را همراه داشته است، به همین دلیل امروزه اسانسهای گیاهی به عنوان آفت کش و نگهدارندههای جایگزین مورد توجه قرار گرفتند. اما موانعی برای استفاده از اسانسها از قبیل حلالیت کم آن ها در آب، ناپایداری در حضور نور، رطوبت و حرارت و... وجود دارد که مانع استفاده مستقیم از اسانس ها می شوند. یکی از راهکارهای عمده در راستای اصلاح خواص فیزیکی اسانس ها و کاربردی کردن مصرف آن در کنترل آفات ، فرمول کردن اسانس ها میباشد. در مطالعه حاضر، دسته ای از پوششهای هوشمند بر پایه میکرو/ نانو کپسولهای پلیمری و سیلیکا، با هدف افزایش پایداری و کاهش دوز مصرفی به عنوان آفت کشهای زیستی مورد بررسی قرار گرفته است. جهت مشخصه یابی این جاذب ها از طیف بینی مادون قرمز با تبدیل فوریه (FT-IR) و میکروسکوپ الکترونی روبشی(SEM) استفاده گردید. مطالعه جذب سطحی از هر دو دیدگاه سینتیکی و ترمودینامیکی در دمای 25° C انجام شد. همچنین داده های تجربی را با مدل های مختلف ترمودینامیکی و سینتیکی مورد برازش قرار داده و مشاهده شد که با توجه به نتایج حاصل از برازش در دمای 25° C ، برای جذب سطحی تعادلی اسانس آویشن روی نانو کپسولهای سیلیکا و پلیمری بهترین تطابق را با مدل فروندلیخ و لانگمویر نشان میدهد. برای سینتیک جذب سطحی اسانس آویشن روی نانو کپسولهای سیلیکا بهترین تطابق با مدل شبه مرتبه دوم و الوویچ و روی پلیمری بهترین تطابق را با مدل الوویچ نشان میدهند، همچنین برای سینتیک جذب سطحی اسانس مریم گلی روی هر دو جاذب، بهترین تطابق را به ترتیب با مدل نفوذ ذرهای و شبه مرتبه دوم نشان میدهند. نتایج میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدانی (FE-SEM) و تست DLS نشان میدهد که قطر نانو کپسول سیلیکا حاوی هر دو اسانس که به صورت غوطهور تهیه شدند، به طور متوسط بین 40 تا90 نانومتر و قطر نانو کپسول پلیمرUF که به صورت غوطه ور تهیه شدند، به طور متوسط بین 120 تا250 نانومتر میباشد. همچنین نانو کپسول سیلیکا حاوی هر دو اسانس که با روش درجا آماده شدند به طور متوسط قطری بین 250 تا 400 نانومتر و نانو کپسول پلیمری حاوی هر دو اسانس که با روش درجا آماده شدند به طور متوسط قطری بین 300تا 500 نانومتر دارند. در نتیجۀ کوچکتر بودن سایز کپسولهای تهیه شده با روش غوطه وری، رهایش اسانس از آنها کندتر از دیگر کپسولها انجام می شود. اما به طور کلی بعد از گذشت 102 روز تمامی کپسول-ها هنوز حاوی اسانس بودند. همچنین از تست DLS میزان شاخص پراکندگی کپسول ها نیز بدست آمد و PDI تمام کپسولها کمتر از 5/0 میباشد، البته با توجه به مقدار PDI، کپسولهای پلیمری سختی و استحکام بیشتری را دارا هستند. در نهایت انجام تست MIC و MBC نشان داد که کپسوله کردن اسانسها باعث از بین رفتن عوامل ضد میکروبی اسانس نمی شود. این نتایج نشان دهنده رسیدن به هدف مورد نظر این تحقیق میباشد.